RESTAURACJA 'WARSZAWA WSCHODNIA' ROZBUDOWA

Tematem projektu jest wnętrze nowej części lokalu Warszawa Wschodnia, które zostało zaaranżowane w przyległym do restauracji segmencie budynku, mieszczącym wcześniej siedzibę galerii Leto i Piktogram.

Oprócz części gastronomicznej, w ramach projektu została zrealizowana na pierwszym piętrze część biurowa dla niezależnego najemcy.

Funkcjonalnie, do zaprojektowanej w 2012 roku restauracji, została dodana nowa sala konsumpcyjna, bar z małą salką i pomieszczenia zaplecza. Cała nowa strefa dostępna jest z istniejącej sali restauracyjnej, ma również odrębne wejście z zewnątrz.

W nowej sali – największej, dwupoziomowej przestrzeni z górnym doświetleniem – została utrzymana atmosfera dawnej galerii z elementami takimi jak betonowe posadzki, białe ściany, świetlik dachowy.

Ich uzupełnieniem są jasnoszare boazerie z widocznym usłojeniem drewna oraz duży, dębowy kredens, pełniący jednocześnie rolę wydzielenia zaplecza. Wnętrze dopełniają okrągłe lustra i roślinność w dużej skali, nasadzona w stalowych donicach.

W łączniku między istniejącą a nową salą został zaprojektowany bar. W kontraście do obu sal – ceglanej i białej – pomieszczenie zostało utrzymane w ciemnej kolorystce. Ściany zostały wyłożone płytami drewnianymi w czarnym kolorze, podobnie jak sufit, zaprojektowany w formie kasetonów, których podziały są kontynuowane w zabudowie ściany ekspozycyjnej baru. Kontuar baru został wykonany ze stalowych elementów, a jego dekorację stanowią oprawy stworzone z oryginalnego żyrandola wyprodukowanego w fabryce Polam.

 

  • klientSOHO FACTORY, WARSZAWA WSCHODNIA
  • statusPROJEKT 2015 / REALIZACJA 2016
  • lokalizacjaUL. MIŃSKA 25 BUD. 46, SOHO FACTORY, WARSZAWA
  • zespółMARCIN GARBACKI, KAROLINA TUNAJEK, KATARZYNA PYKA, JOANNA RYŻKO, PATRYCJA ARASIM, MALWINA MĄKA, ZOFIA STACHURA, KACPER KARPIŃSKI, PIOTR OLEKSY
  • zdjęciaPION