perłowa PIJALNIA PIWA W LUBLINIE

  • klientPERŁOWA PIJALNIA PIWA                                                                
  • statusPROJEKT 2014 / REALIZACJA 2014
  • lokalizacjaLUBLIN, UL. BERDARDYŃSKA 15
  • zespółMARCIN GARBACKI, KAROLINA TUNAJEK, KATARZYNA PYKA, ZUZANNA BUJACZ, PIOTR LUTAREWICZ
  • identyfikacja wizualnaALINA RYBACKA-GRUSZCZYŃSKA                                           
  • zdjęcia RAFAŁ KŁOS


Pijalnia mieści się w jednym z budynków zespołu dawnego Browaru Vettera w Lublinie, należącego obecnie do spółki
Perła – Browary Lubelskie S.A.

W 2013 roku rozpoczęła się rewitalizacja Browaru. Jej bazę stanowi opracowane przez nasze biuro Studium programowo-przestrzenne, na podstawie którego realizowane są kolejne projekty.

Jednym z nich jest Pijalnia, zajmująca lokal usługowy dostępny zarówno
z ulicy, jak i dziedzińca, na którym zaprojektowany został letni ogródek.

Perłowa Pijalnia Piwa jest lokalem firmowym Browaru Perła, dlatego
w projekcie przyjęto, że najważniejszym i jedynym elementem przestrzeni powinien być bar, będący przyjaznym i uniwersalnym miejscem spotkań. Trzydziestometrowej długości kontuar wypełnia całą przestrzeń lokalu. To przy nim zasiadają lub stoją wszyscy goście i to on stanowi główną część centralnej kompozycji wnętrza.

Kolejne elementy to podświetlona bryła butelek i półka na szkło kryjąca wszystkie elementy wentylacji, kolumna ośmiu nalewaków piwa umiejscowiona w samym środku wnętrza, neonowa lampa biegnąca wzdłuż kontuaru oraz zewnętrzna powłoka lokalu - ażurowe tło z dębowych listewek.

Wszystkie elementy odbijają się w lustrzanym suficie, który został zastosowany ze względu na niewielką wysokość pomieszczenia.

Doborowi materiałów wykończeniowych towarzyszyła intencja zrównoważenia „ciepłych” i „zimnych” elementów. Kontuar został wykonany z giętej blachy cynkowej, nawiązuje do tradycyjnych kontuarów wylewanych z cyny oraz do urządzeń używanych przy produkcji piwa. Posadzka została wykonana
z betonu w kolorze grafitowym. Wnętrze ociepla żółte światło neonu i dębowe listewki filtrujące światło słoneczne.