GALERIA LETO I PIKTOGRAM

Ceglana hala, użytkowana wcześniej jako magazyn, została poddana kompletnej przebudowie. Nadrzędnym zadaniem było uzyskanie przestrzeni optymalnych dla celów wystawienniczych.

I tak na parterze powstały dwie sale: pierwsza przeznaczona do klasycznych wystaw, dwupoziomowa i doświetlona światłem naturalnym, oraz druga – jednopoziomowa, wyizolowana akustycznie, przeznaczona głównie do projekcji. Odmienne warunki tych dwóch przestrzeni pozwalają na ekspozycję różnorodnych dzieł sztuki – od wideo, poprzez klasyczne malarstwo, po wielkogabarytowe instalacje.

Galeria to nie tylko wystawy – oprócz sal na parterze znajduje się przestronny hall z miniksięgarnią, a na dobudowanej specjalnie w tym celu antresoli zaaranżowano przestrzeń przeznaczoną na wykłady, odczyty lub mniejsze ekspozycje. 

Specyficzną atrakcją galerii Leto i Piktogram jest „domek rezydenta” – wykonana w konstrukcji drewnianej, wyizolowana przestrzeń z widokiem na salę wystawową, gdzie przebywać mogą goszczący tu artyści.


  • klient SOHO FACTORY / GALERIA LETO / PIKTOGRAM
  • status PROJEKT 2010 / REALIZACJA 2011
  • lokalizacja UL. MIŃSKA 25 BUD. 46, SOHO FACTORY, WARSZAWA
  • zespół MARCIN GARBACKI, KAROLINA TUNAJEK, MACIEJ RĄBEK, JAKUB TOLAK, ANETA ZAREMBA
  • zdjęcia BARTOSZ GÓRKA, PROJEKT PRAGA

Ponadto na piętrze mieszczą się biura obu galerii – przestronne pokoje z widokiem na zieleń, w których wykorzystano fragmenty odzyskanych stalowo‐szklanych przepierzeń, uzupełniając je zbudowanymi ze sklejki obszernymi regałami. Cała przestrzeń galerii została potraktowana jako tło dla odbywających się tu wydarzeń i pokazywanych dzieł sztuki. Sale ekspozycyjne mają sterylny charakter, w którym dominują gładkie powierzchnie w stonowanej palecie barw – bieli, szarości i jasnego drewna. W strefie wejściowej i biurowej zachowane zostały zastane detale i faktury – cegieł, płytek ceramicznych czy drewnianych belek. Elewację hali wyremontowano i pomalowano na jasnopłowy kolor, „pożyczony” od stojącej przed budynkiem topoli białej. Przed budynkiem dostawiona została struktura wejściowa, która składa się z dwóch przeplecionych ze sobą, pozaginanych płaszczyzn – betonowej i stalowej, wykonanej z kraty pomostowej. Struktura łączy wszystkie niezbędne funkcje – zadaszenia, panelu na afisze, podjazdu, wycieraczki i miejsca do siedzenia. Podświetlona wskazuje wieczorem drogę na wernisaż.




Więcej na temat projektów rewitalizacyjnych na terenie Soho Factory: [link]