KUCHNIA OTWARTA

Kuchnia Otwarta znajduje się w parterze budynku biurowego Royal Wilanów, zaprojektowanego przez biuro JEMS Architekci. Lokal restauracji ma kształt nieregularnego wielokąta o powierzchni 460m².

Celem projektu było stworzenie uniwersalnego wnętrza, odpowiedniego na różne okazje; eleganckiego, a jednocześnie przyjaznego i swobodnego. 

Aby oswoić dużą przestrzeń i zapewnić dobre funkcjonowanie dużego lokalu, wydzielono w nim szereg podstref. Położone na skrajach sale dla dzieci i gości ‘vip’ zostały wydzielone szklanymi przegrodami. Pozostałe strefy: warsztatowa, lunchowa, śniadaniowa i barowa z lożami, znajdują się w jednej przestrzeni, w której ważną rolę pełni zieleń. Wysokie rośliny domykają widoki i wprowadzają kameralną skalę. Mobilne donice pozwalają również elastycznie wydzielać strefy w różnych wariantach użytkowania wnętrza.

Centralnym elementem wnętrza, usytuowanym naprzeciwko głównego wejścia, jest ‘chef’s table’ –stół z litego dębu na czternaście osób, ustawiony między dwoma kontuarami – barowym i kuchennym.

Kontuar barowy zaprojektowany został jako kamienny monolit zbudowany z szarego marmuru, natomiast kontuar kuchenny wykonano ze stali nierdzewnej, jako przedłużenie gastronomicznej zabudowy kuchni, która jest otwarta na salę.

Ściana za stołem pokryta jest boazerią sosnowych listew i paneli, wykończonych półprzejrzystą czarną bejcą.  Ciemna płaszczyzna ciągnie się wzdłuż witryn przez całą długość lokalu, stanowiąc wspólne tło eksponujące aranżację poszczególnych stref.

Różnią się one pomiędzy sobą umeblowaniem, łączy je natomiast kolorystyka i paleta materiałów: naturalny dąb, drewno lakierowane na szary kolor, grafitowa tkanina, czarna stal i mosiądzowe detale.


  • klient TESTA COMMUNICATIONS Sp. z o.o.
  • statusREALIZACJA 2016

  • lokalizacjaROYAL WILANÓW, KLIMCZAKA 1, WARSZAWA
  • zespółKAROLINA TUNAJEK, MARCIN GARBACKI, PATRYCJA ARASIM, ANETA KULESZA, MALWINA MĄKA, KATARZYNA PYKA, JOANNA RYŻKO, ZOFIA STACHURA, JAN SZARŁAT, MAREK WOJDA
  • zdjęciaPION