HOTEL HARENDA

W samym centrum Warszawy, 10 minut spacerem od Starego Miasta, w historycznej kamienicy zlokalizowany jest Hotel Harenda. Projekt obejmuje koncepcję nowej aranżacji części reprezentacyjnej hotelu, a także projekt rozbudowy w formie nowego budynku, zlokalizowanego na dziedzińcu.

NOWY WIZERUNEK – ARANŻACJA CZĘŚCI REPREZENTACYJNEJ ISTNIEJĄCEGO OBIEKTU

Aranżacja bazuje na połączeniu klasycznych i współczesnych modeli elementów wyposażenia, odzwierciedlając historię i współczesny charakter hotelu. Zastosowano szlachetne materiały i indywidualne rzemieślnicze detale w celu podkreślenia wysokiej klasy obiektu. Wprowadzenie zieleni w dużej skali i przywrócenie naturalnego doświetlenia wprowadza przyjazną i atrakcyjną atmosferę. Projekt zakłada wykorzystanie i wyeksponowanie istniejących wartościowych elementów: struktury przestrzennej z arkadami, posadzek kamiennych, dużych przeszkleń.

W celu otwarcia obiektu na miasto, do frontowego traktu parteru wprowadzono strefy takie jak bar i kawiarnia. Bardziej hermetyczne funkcje hotelowe skupiono w trakcie od strony dziedzińca. Zastosowano szklane przegrody w celu uzyskania przestronności i dwustronnego doświetlenia przestrzeni parteru. Wyeksponowano arkadową strukturę budynku. Aranżacja umożliwia różne scenariusze użytkowania parteru. Zminimalizowano ilość stref zagospodarowanych na stałe (wejście,recepcja, toalety, zaplecze) na rzecz wielofunkcyjnej przestrzeni z podstrefami różnej wielkości.

  • tytułPROPOZYCJA NOWEGO WIZERUNKU ARCHITEKTONICZNEGO HOTELU HARENDA I KONCEPCJA ROZBUDOWY

  • klientHH Sp. z o. o.
  • statusPROJEKT 2016

  • lokalizacjaUL. OBOŹNA, WARSZAWA
  • zespółKAROLINA TUNAJEK, MARCIN GARBACKI, PATRYCJA ARASIM, MAREK WOJDA, ANETA ZAREMBA

Niedoświetloną przestrzeń korytarzy urozmaicono detalami oświetlenia i oznakowania. Wprowadzono współczesny design. Skontrastowano przestrzeń korytarzy i halli windowych. W hallach zaaranżowano strefy relaksu z zielenią. Zastosowano materiały zapewniające dobrą akustykę – wykładziny i okładziny filcowe, tapicerowane meble.

Pokoje hotelowe zostały zaprojektowane tak, aby uzyskać jak najbardziej przestronną przestrzeń. Zastosowane palety materiałów są spójnych z przestrzeniami parteru i hallu: powierzchnie z kamienia, drewna naturalnego i tapicerowane. Rozwiązania charakteryzują indywidualne detale i wprowadzenie zieleni.


NOWY BUDYNEK – ROZBUDOWA

Proponowana rozbudowa powiększy hotel o 18 dodatkowych pokoi o unikalnym charakterze. W obiekcie przewidziano również strefę konferencyjną i przestrzenie biurowe.

Zastany dziedziniec charakteryzuje różnorodność rytmów na elewacjach sąsiednich budynków oraz bogactwo planów. Nowoprojektowany obiekt stanowi próbę uporządkowania tej przestrzeni. Jego elewacje charakteryzują dyskretne, rytmiczne podziały, a całość czytana jest jako spójna i uspokojona.

Na całej powierzchni fasady wykorzystano szkło ornamentowe o zróżnicowanej fakturze i stopniu przezroczystości. Pozwala to na satysfakcjonujące doświetlenie pokoi hotelowych w ciągu dnia przy zachowaniu maksymalnej intymności oraz osiągnięcie efektu „lampionu” w godzinach wieczornych rozświetlając dziedziniec miękkim światłem.

Nowy budynek połączony jest ze starą częścią za pomocą przeszkonego łącznika znajdującego się na parterze. Odsunięcie bryły nowego budynku od lica elewacji istniejącej części pozwala na zachowanie ich wizualnej autonomii. Dzięki połączeniu budynków na jednej kondygnacji unikamy efektu rozbicia elewacji kamienicy na części, zachowując jej integralność.

Taras o północnej ekspozycji został uzupełniony kompozycją donic wypełnionych roślinnością o różnorodnej skali. Rano stanowi on przedłużenie sali śniadań, zaś wieczorem staje się intymnym, klimatycznym punktem spotkań.

Przestrzeń między tarasem a nowym obiektem wypełniona została siatką porośniętą pnączami. Ten zabieg sprawia, że wydzielona strefa dojazdu i zaplecza technicznego jest niewidoczna dla gości hotelowych.