DOM STUDENTA UNIWERSYTET WARSZAWSKI -
I NAGRODA W KONKURSIE

Przed projektowanym budynkiem zostało postawione podwójne zadanie – wpisania w istniejący ogród i dostosowania do kompozycji przyszłej zabudowy kampusu.

Odpowiedź na te dwa konteksty – przyrodniczy i urbanistyczny, zaplanowanie dwóch etapów życia budynku, była pierwszym z tematów koncepcji.

Drugim równie ważnym wątkiem była sfera związana z doświadczeniem przyszłych mieszkańców akademika - próba odnalezienia kameralnej skali i domowej atmosfery w obiekcie przeznaczonym dla grupy ponad 360 studentów.

Kompozycja budynku powstała w wyniku ewolucji wyjściowego modelu korytarzowca z dziedzińcem wewnętrznym.

Dziedziniec został „odwrócony” - wypchnięty na zewnątrz i podzielony na cztery tematyczne placyki, stanowiące przedłużenie funkcji parteru i służące wszystkim użytkownikom kampusu (ogródek kawiarni, plac sportowy, taras rekreacyjny). Bryłę budynku podzielono na cztery skrzydła, otwarte na otaczającą zieleń i zapewniające równomierne doświetlenie wszystkich jednostek. 

Taki układ minimalizuje długość komunikacji wewnętrznej, która została ograniczona do krótkich korytarzy sąsiedzkich, skupiających nie więcej niż 18 mieszkańców i prowadzących na każdym piętrze bezpośrednio do centralnej przestrzeni wspólnej.

  • klient UNIWERSYTET WARSZAWSKI
  • status PROJEKT KONKURSOWY 2018 - I NAGRODA
  • zespół MARCIN GARBACKI, KAROLINA TUNAJEK, AGATA BONISŁAWSKA, DAMIAN KASPEROWICZ, KATARZYNA KROKOS, MALWINA MĄKA, JOANNA RYŻKO, ZOFIA STACHURA
  • opracowanie branżowe REWITECH
  • wizualizacje RENDEREK, MALWINA MĄKA, ZOFIA STACHURA

Na przestrzeń wspólną składają się: dwupoziomowa kuchnia z jadalnią, pokój pracy grupowej, taras z zielenią i nieformalne miejsca spotkań przy hallu windowym.

Różnorodność skali, funkcji i aranżacji przestrzeni akademika uzupełnia podstawowe funkcje jednostek mieszkalnych i integruje społeczność akademika. Atrium i otwarcia widokowe na zewnątrz zapewniają wzajemną integrację tych przestrzeni i powiązanie z otoczeniem.

Parter budynku jest przeszklony, a w jego centralnej części parteru znajduje się przechodni hall z zielenią, nanizany na planowaną oś założenia kampusu. 

Z hallu dostępne są cztery bloki funkcjonalne:kawiarnia i pralnia, apartamenty profesorskie i doktorantów, biura administracji, świetlica i sala ćwiczeń.

Na piętrach powtarzalnych zaplanowano łącznie 131 jednostek mieszkalnych różnego typu, m.in. pokoje jednoosobowe, segmenty 1+1 i 2+2 i mieszkanie eksperymentalne.

Zaplanowano wspólne zasady aranżacji wszystkich jednostek, z powtarzalnymi modułami łazienek, aneksów kuchennych i umeblowania pokoi.

Elementy podstawowego wyposażenie pokoju - szafa, łóżko, półki i biurko – zostały opracowane w formie zintegrowanej „meblościanki”, która będzie personalizowana przez mieszkańców.

Elewacje pięter zaprojektowano jako mur jednowarstwowy wykończony grubowarstwowym tynkiem z fakturą. Zaplanowano dwa typy okien: wycofane w głąb muru okna pokoi z okiennicami i wysunięte okna jadalni z siedziskami.